Bijen redden: praktische tips en achtergrondinformatie
Duurzaamheid

Hoe jij de bijen gaat redden! (met praktische tips)

Alvast een fijn Pasen gewenst iedereen! Ik ben niet de enige die bij de paasdagen moet denken aan mooi weer, blad aan de bomen en dat de bloemetjes weer gaan bloeien. En ik weet dat ik niet allen ben want morgen is het namelijk de Nationale Zaaidag 2019, een initiatief om wilde bloemen te zaaien om de bijen te redden. Waarom dat zo belangrijk is leg ik je graag uit!

We weten (hopelijk) allemaal dat bijen samen met andere insecten verantwoordelijk zijn voor het verplaatsen van stuifmeel van bloem naar bloem om zo ervoor te zorgen dat de bloemen kunnen voortplanten. Zonder de bijen zouden er allemaal problemen ontstaan ik heb er hieronder een paar voor je opgesomt:

  • Minder voedsel in de supermarkt: Bijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van veel van de voedselsoorten die wij eten, sommige producten zoals tomaten zijn zelfs afhankelijk van bestuiving. Zonder bijen zou de supermarkt een stuk minder divers zijn. Of de producten worden veel duurder omdat de bestuiving met de hand door mensen gedaan moet worden;
  • Planten gaan verdwijnen: heel veel planten zijn afhankelijk van bijen. Zonder bijen zouden veel bloeiende planten uitsterven;
  • Dieren en insecten gaan verdwijnen: veel dieren zijn afhankelijk van bijen, bijvoorbeeld omdat ze hun voedsel zijn of omdat de bijen van belang zijn voor de productie van hun voedsel.

Waarom verdwijnen de bijen?

Er is niet een oorzaak aan te wijzen om de schuld te geven van de massale bijensterfte. Het is een combinatie van verschillende factoren zoals veranderingen in de landbouw. Voordat we kunstmest gingen gebruiken werden er bloeiende planten gebruikt om stikstof vast te houden in de grond zoals klaver. Bijen zijn dol op de diversiteit van bloemen die zo bij de landbouw ontstaan. Doordat we nu kunstmest gebruiken is dit verdwenen, samen met de bijen. Een andere factor die ook van belang is is de introductie van pesticiden, als de bijen de planten bestuiven krijgen ze deze pesticiden binnen waardoor ze verdwaald raken of direct dood kunnen gaan.

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer factoren zoals parasieten en virussen die bijen aanvallen. Dit natuurlijk proces gecombineerd met het gebrek aan bloemen en de pesticiden zorgen ervoor dat de bijen in een rap tempo uitsterven.

Foto door: Pixabay

Hoe kan jij de bijen redden?

Dit kunnen we natuurlijk niet zo laten gebeuren. En dat is waar de Nationale Zaaidag in het spel komt. Morgen op 22 april gaan er in heel nederland mensen bloemen zaaien voor de bijen. Ook is er een evenement georganiseer door The Pollinators. Met het zaaien van bij-vriendelijke planten help je overigens niet alleen de bijen, ook andere insecten zoals vlinders worden er blij van!

The Pollinators hebben ook een super toffe actie. Tot en met vandaag kan je bij een bijen-voedselbank bij jou in de buurt gratis zaadjes voor bij vriendelijke bloemen op halen. De ophaalpunten vind je hier!

Te laat? Niet getreurd! Bij-vriendelijke bloemzaden kan je ook gewoon kopen in het tuincentrum en zijn helemaal niet zo duur, mocht je nou niet zo ervan houden om uit de deur te gaan online kan je ze ook kopen bijvoorbeeld hier of hier.

Praktische tips

De zaadjes plant je gewoon in een leeg hoekje van je tuin (of die van je ouders). Heb je geen eigen tuin? Dan zijn er toch nog manieren waarop jij kan helpen, hieronder een paar suggesties:

  • Je hebt geen tuin nodig om bloemen te zaaien, en bloembak op het balkon helpt ook!
  • Geef bijvriendelijke zaden als cadeau aan anderen (met een tuin). Zo kan je indirect toch een verschil maken!
  • Deel de nationale zaaidag op social media om meer mensen bewust te maken van het probleem en vooral de oplossing. Want vele handen maken zwaar werk licht!

Mocht je nog meer willen weten over dit onderwerp, de volgende pagina’s en video’s heb ik gebruik voor het schrijven van deze blogpost:

Liefs, Anouk

Ik ga zeker weten de bijen helpen door bloemzaad te zaaien! Hoe ga jij de bij helpen?

7 gedachten over “Hoe jij de bijen gaat redden! (met praktische tips)”

  1. Wat een goed artikel! Ik was me hier helemaal niet van bewust, terwijl ik wel wist dat bijen belangrijker zijn dan vaak wordt gedacht. Een prachtig initiatief, deze dag! En heel mooi dat je er aandacht aan besteedt!

    1. Dankjewel! Ik wist ook heel veel van deze dingen niet voor ik deze actie tegenkwam, en dat terwijl mijn vriend biologie studeert, hoog tijd om het onder de aandacht te brengen leek me!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *