milieuvriendelijke alternatieven voor waxinelichtjes
Duurzaamheid

Milieuvriendelijke alternatieven voor Waxinelichtjes (+ waar je ze koopt)

Ik denk dat het ongeveer een jaar geleden was dat ik voor het eerst ergens lag dat normale waxinelichtjes (of theelichtjes) helemaal niet zo goed zijn voor onze gezondheid en ook niet voor het milieu. In deze blog wil ik in normale taal uitleggen hoe dat nou zit, wat voor milieuvriendelijke alternatieven voor waxinelichtjes verkrijgbaar zijn!

Waarom zijn waxinelichtjes niet milieuvriendelijk?

Waxinelichtjes worden gemaakt van parrafine, dit is gemaakt van aardolie wat niet milieuvriendelijk is. Waxinelichtjes komen ook niet zonder afval want ze zitten in een aluminium-cupje. Gelukkig kunnen aluminium-cupjes tegenwoordig in het PMD afval, waar ze met een magneet uit worden gehaald voor recycling*. Desondanks dat is het nog niet goed voor het milieu, recycling is een verbetering maar aluminium blijft een milieuonvriendelijk materiaal. Waxinelichtjes in plastic cupjes zijn al niet beter omdat deze niet goed te recyclen zijn*.

Ik ben me er van bewust dat op het internet tal van alternatieven te koop zijn die milieuvriendelijk zijn dan wel met of zonder cupje. Omdat ik duurzaamheid bereikbaar wil maken focus ik me in deze blogpost op alternatieven die je gewoon in de winkel kan kopen.

Het lijkt dus alsof er twee manieren zijn om waxinelichtjes milieuvriendelijker te maken:

  • Kiezen voor een milieuvriendelijk/plantaardig alternatief voor parrafine;
  • En/of het vermijden van aluminium en plastic cupjes.

Wat zijn alternatieven voor parrafine?

In mijn zoektocht naar milieuvriendelijke opties voor kaarsen komen 3 opties steeds weer terug: Bijenwas, Sojawas en Biomassa. Er zijn vast nog veel meer opties, maar op deze 3 wil ik (kort) wat dieper ingaan.

  • Biomassa is gemaakt uit oliehoudende planten. De hoeveelheid CO2 die ze verwerken is gelijk aan de hoeveelheid die ze uitstoten en daardoor zijn ze beter voor het milieu*.
  • Bijenwas kaarsen zijn gemaakt van bijenwas, ze branden langzamer en schoner dan paraffine kaarsen. Nadelen zijn dat ze niet vegan zijn en erg duur*.
  • Sojawas is gemaakt van sojabonen en zijn volledig biologisch afbreekbaar. Ze branden langzamer dan normale kaarsen en er komt minder roet bij vrij. Wel is de teelt van soja omstreden en moet het van ver weg hierheen vervoerd worden*.

Waxinelichtjes van biomassa en bijenwas zijn heel makkelijk verkrijgbaar: je kan ze kopen bij Ekoplaza.

Zie je in dit artikel een * staan? Dat betekent dat ik hier een linkje heb geplaatst naar de bron die ik heb gebruikt. Als je meer wil lezen hoef je er alleen maar op te klikken. Handig toch.

En hoe kan je het aluminium cupje mijden?

Er zijn meerdere manieren om aluminium cupjes te vermijden bij het branden van kaarsen:

  • Stompkaarsen komen geheel zonder verpakking, maar zij moeilijker te vinden van een natuurlijk materiaal.
  • Op sommige webshops worden kaarsen verkocht met losse herbruikbare cupjes, ik lees wel dat dit gevaarlijker kan zijn doordat de lont dan niet vastgeplakt zit.
  • Veel grotere kaarsen komen ook in Glazen/Blikken verpakkingen; dit zijn alleen geen waxinelichtjes.
  • Het is natuurlijk niet echt vermijden maar wel beter: gerecyclde cupjes. En ze zijn makkelijk te verkrijgen: bij de Ekoplaza verkopen ze waxinelichtjes van biomassa in gerecycled aluminium cups.

Omdat bijenwas kaarsen erg duur zijn en ik nog geen (fysieke) winkel heb gevonden waar ik sojawas waxinelichtjes kan kopen ga ik eerst de biomassa kaarsje van de ekoplaza proberen. Ik ben heel benieuwd. Hopelijk kan je wat met deze tips voor milieuvriendelijke alternatieven voor waxinelichtjes.

Liefs, Anouk

Heb jij wel eens kaarsen van natuurlijke materialen geprobeerd?

13 gedachten over “Milieuvriendelijke alternatieven voor Waxinelichtjes (+ waar je ze koopt)”

  1. Ik heb alleen kaarsen in huis (ja, waxinelichtjes) voor het geval de stroom uitvalt. Ik heb er geloof ik nog maar één keer in zeven jaar gebruik van hoeven maken. Ik houd van veel licht in huis, dus ik ben van de (grote) lampen. Ik probeer wel een A-label lampje erin te draaien altijd.

    1. Ik gebruik ook niet veel kaarsen. De waxinelichtjes die ik nu heb zijn nog van een zak die ik 5 jaar geleden voor mijn verjaardag heb gebruikt. Ik gebruik ze af en toe voor mijn wax brander.

  2. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat waxinelichtjes niet milieuvriendelijk zijn. Jouw blogpost heeft echt mijn ogen geopend. Ga ik eens goed op letten en naar alternatieven kijken. Ik gebruik waxinelichtjes eigenlijk alleen om het wat sfeervoller in huis te maken. Dan kan ik natuurlijk makkelijk een milieuvriendelijk alternatief gebruiken. Ik zou alleen niet gaan voor sojakaarsen, omdat ik geen fan ben van soja door de gevolgen voor het milieu. Bijenwaskaarsen zou ik wel kopen als ik weet dat de bijen een goed leven hebben, daar kan ik dan wel naar zoeken 🙂

      1. Hi Anouk,

        Bedankt voor dit artikel. Kun je uitleggen waarom recyclebaar aluminium slechter is dan kaarsen in een eenmalig te gebruiken blik of glas?

        Blik en zeker glas lijkt me duurder om te recyclen. Ik ben zelf ingenieur en heb 2jr bij The Ocean Cleanup gewerkt, dus ben er betrokken bij duurzaamheid.

        Dank,

        Jeremy

        1. Hi Jeremy, bedankt voor je reactie! Ik bedoel in deze blogpost niet dat deze alternatieven niet duurzaam zijn, dit lijken me ook zeer duurzame opties. Ik bedoel dat er in blik/glas vaak geen waxinelichtjes te koop zijn maar alleen grotere kaarsen, dus als je specifiek op zoek bent naar een waxinelichtje dat die moeilijk te verkrijgen is in dit duurzame verpakkingsmateriaal. Ik hoop dat dit het duidelijker maakt 🙂

  3. Dat de waxinelichtjes gemaakt zijn van olie heb ik mij nooit gerealiseerd een eyeopener!
    Wel geven ze sfeer, warmte en verlichting. Ik had er 12 en een paar kaarsen in de kamer staan en had geen andere verwarming nodig.
    Toen op een winterse avond een paar jaar geleden in de wijk de stroom uitviel was mijn kamer vol verlicht en heerlijk verwarmt vonden de buren.
    Ik heb ook een olielamp met lampolie uit de kampeershop. Voor nood of tuinverlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *