Stroom besparen
Duurzaamheid

Stroom besparen? Trek de stekkers uit het stopcontact!

Ik heb al vaak voorbij zien komen dat je stroom kan besparen door stekkers van apparaten uit het stopcontact te trekken. Ik kon voor mijzelf geen goed beeld vormen hou dat werkte, en eerlijk gezegd deed ik het ook niet. Maar toen ik me er in ging verdiepen ging er een wereld voor me open. Een stekker uit het stopcontact trekken kan je wel degelijk stroom besparen, lees snel verder en misschien kan ik jou ook overtuigen!

In elk huishouden zijn tientallen stekkers te vinden. In de keuken zijn er al massa’s, denk aan: de koelkast, de elektronische kookplaat, de oven, de magnetron, de waterkoker, het koffiezetapparaat, de afzuigkap en er zijn er vast nog meer! Stiekem gebruiken deze stekkers stroom, ook als de apparaten uit staan. Dit heet sluipverbruik en kan je heel simpel voorkomen door de stekker uit het stopcontact te trekken.

Sluipverbruik

Als een apparaat stroom verbruikt terwijl hij in stand-by of uit staat dan heet dit sluipverbruik. Jij denkt dat je het apparaat uit hebt gezet, maar stiekem gebruikt hij dus nog steeds stroom. Dit kan komen doordat er nog een lampje brandt (bijvoorbeeld van de televisie of DVD speler), maar meestal komt het doordat de nettransformator (Dat is het dikke blok aan het einde van de kabel) altijd de zogenaamde nulstroom verbruikt!

Nu hoor ik je denken, dat kan nooit veel zijn. Wat maakt het uit? Op de website van Groen en Gelukkig staat een uitgebreide uitleg over sluipverbruik. Zij hebben berekend dat het dag en nacht in het stopcontact laten zitten van je mobiele telefoon oplader vanaf €3.50 per jaar kost! Het exacte bedrag hangt af van hoe duur je stroom is. €3.50 is natuurlijk niet veel, maar ga eens na hoeveel opladers in jou huis aanwezig zijn!

Tips om sluipverbruik te voorkomen

  • Trek stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet vaak gebruikt zoals de DVD-speler;
  • Vergeet ook niet de stekkers van apparaten die je wel vaak gebruikt, maar makkelijk in en uit het stopcontact kan halen, zoals je mobiele telefoon oplader;
  • Veel kabels bij elkaar? Gebruik je een verlengsnoer met zo’n rood lampje? Druk aan het einde van de dag het verlengsnoer uit met het knopje. Als het kan kan je hem zelfs helemaal uit het stopcontact halen!
  • Zet apparaten echt uit en niet in stand-by (zoals je laptop en televisie).
  • Zet een tijdsklok op apparaten die je ’s nachts niet gebruikt. Zo hoef je er zelf niet steeds aan te denken.
  • Niet elke stekker kan je zomaar uit het stopcontact trekken. Wil je toch stroom besparen verdiep je dan in het gebruik van bespaarstekkers, speciale stekkers die het sluipverbruik verlagen.

Ik wist zelf nog helemaal niet zoveel van sluipverbruik af, maar ik ben nu ontzettend gemotiveerd om sluipverbruik tegen te gaan. Ik heb meteen mijn vriend over gehaald om aan het einde van de dag het verlengsnoer met al zijn computer kabels uit te zetten!

Liefs, Anouk

Welke stekker wil jij nu meteen uit het stopcontact trekken om stroom te besparen?

Meer lezen? Ik heb gebruik gemaakt van de volgende bronnen: Milieu Centraal, Groen en Gelukkig & Nuon

17 gedachten over “Stroom besparen? Trek de stekkers uit het stopcontact!”

  1. Zeker een goed punt! Wat goed ook dat je hier aandacht aan besteedt. Ik ben hier zelf ook meer mee bezig sinds ik het huis uit ben. Ik let er sowieso altijd op dat ik mijn laptop- of telefoonoplader alleen in het stopcontact heb zitten als ik daadwerkelijk aan het laden ben. Bij het koffiezetapparaat heb ik de stekker er ook standaard uit, omdat ik die alleen voor visite gebruik 😉

  2. Sluipverbruik is nog best een groot deel van het stroomverbruik. Ik wist het ook niet, maar ik kwam erachter toen mijn energieleverancier mij inzicht begon te geven in mijn verbruik. Opladers haal ik wel altijd uit het stopcontact als ze niet in gebruik zijn, maar de stekker van de wasmachine zit er bijvoorbeeld altijd in, terwijl ik daar heel makkelijk bij kan om ‘m te verwijderen. Het lijkt alsof hij niks gebruikt, want er brandt geen lampje ofzo als hij uit is, maar hij gebruikt dan dus toch stroom. Toevallig vorige week een poosje over na lopen denken. Mijn koffiezetapparaat gebruik ik zelf nooit (alleen voor bezoek), dus daar zou de stekker bijvoorbeeld makkelijk uit kunnen. Ik denk dat je mij overtuigd hebt;).

    1. Wat leuk om te horen! Ik heb zelf nog geen eigen wasmachine om de stekker uit te kunnen trekken, maar ik kan me voorstellen dat zo’n groot apparaat stiekem stroom verbruikt.

  3. Ik trek van mijn koffiezetapparaat en waterkoker altijd de stekkers eruit. Van de wasmachine en droger niet, maar dat komt omdat ik gewoonweg niet bij dat stopcontact kan (zit helemaal achterin het washok). Verder doe ik af en toe die van de televisie uit, maar dat vergeet ik soms. Verder haal ik uiteraard altijd de oplader van mijn telefoon uit het stopcontact.

  4. Als een lamp een mechanisch schakelaar heeft hoef je de stekker er toch echt niet te trekken. Als de schakelaar uit is,
    Is er geen circuit en geen ENERGIE verbruik ! Dat geldt voor alle apparaten in huis met een mechanische schakelaar.

    1. Goede aanvulling! Met een mechanische schakelaar bedoel je een stekker met een aan uit knop, neem ik aan. Zoals een stekkerdoos met een aan/uit knop of een lamp?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *